Rotary Club Oradea s-a născut în GARĂ!

În anul 2000, un grup de prieteni care lucra pe vremea aceea la CFR, împreună cu prietenii lor, s-au hotărât să înfiinţeze CLUBUL ROTARY ORADEA.

Demersul nu a fost unul uşor, dar prietenia care a legat şi încă leagă grupul de la început, a făcut ca acest demers să fie unul deosebit de frumos şi plin de satisfacţii. Indiferent de dificultăţile întâmpinate, nu am încetat vreodată să credem în lucrurile pe care doream să le realizăm. Şi nu am dorit să inventăm nimic nou, ci am încercat şi, cred eu, în mare parte, am reuşit, să promovăm valorile tradiţionale pe care acest tip de asociere le presupune, valori simple şi nobile în acelaşi timp.

Pentru mine, ca preşedinte fondator, perioada de mai bine de 2 ani petrecută la conducerea Rotary Club Oradea a însemnat una din cele mai frumoase experienţe din viaţa mea. Mulţumesc pe această cale acelui grup de oameni minunaţi cu care am plecat la drum, preşedinţilor care au urmat şi care, în mod evident, au fost mai buni decât mine. M-am bucurat de prietenia, stima şi susţinerea naşilor noştri de la Rotary Club Cluj, a prietenilor de la Rotary Club Debrecen şi Zalău, cărora la fel, le mulţumesc!

Gândindu-mă acum la tot ce am realizat împreuna, la prietenia care ne leagă şi experienţa acumulată, îmi vine acum în minte un eveniment petrecut în Franţa în urmă cu ceva timp. Atunci, din cauza unei calamităţi, una din celebrele mici podgorii ale Franţei a fost distrusă complet. În mod cu totul neaşteptat, evenimentul a trezit în inima unui grup de parizieni un spirit de solidaritate extraordinar. Nedorind să se piardă mica podgorie, aceştia au hotărât să lanseze o acţiune de sprijin a fermierilor. Iniţiativa a aduna o sumă mare de bani care a permis podgoriei ca în scurt timp, să înceapă din nou producţia. În semn de recunoştinţă, podgorenii au vopsit în culorile inimii ghivece şi tulpini de viţă de vie din cultura compromisă şi cu ele au realizat o inimă imensă lângă Turnul Eiffel. Inima se putea vedea din vârful Turnului Eiffel, drept simbol al generozităţii şi solidarităţii pariziene. Iar lângă aranjament, au scris simplu: Parisul are suflet!

Asemenea lor, după toţi aceşti ani petrecuţi împreună, eu, cel mai vechi preşedinte, pot astăzi afirma cu certitudine: Rotary Club Oradea are suflet!

 

Iulian Gaga

Primul președinte al Rotary Club Oradea